Select Page

Spoštovani učenci in starši!

Vlada RS je dne 17. 1. 2022 na dopisni seji sprejela spremembe Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVlD-19 ter Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVlD-19, ki začneta veljati danes, 19. 1. 2022. V nadaljevanju vam predstavljamo ključne spremembe:

Sprememba Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVlD-19:

Odlok se spremeni tako, da izjema od napotitve v karanteno na domu velja tudi za tiste, ki so zaposleni ali delo opravljajo na drugi pravni podlagi v dejavnosti zdravstva, socialnega varstva ali vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika s povzročiteljem COVlD-19 vsakodnevno opravijo presejalno testiranje s hitrim antigenskim testom ali testom HAG za samotestiranje na SARS-CoV-2 na delovnem mestu in uporabljajo zaščitno masko tipa FFP2.

Prav tako izjema od napotitve v karanteno velja za predšolske otroke in učence pod pogojem, da je šlo za visoko tvegan stik v času udeležbe pri izvajanju vzgojno-izobraževalne dejavnosti v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji. Tisti, ki so bili v takem visoko tveganem stiku, se morajo prav tako vsakodnevno samotestirati v vzgojno-izobraževalnem zavodu oziroma izobraževalni instituciji, in sicer v obdobju sedmih dni od visoko tveganega stika, razen če je v posameznem oddelku/razredu potrjena okužba pri več kot 30 % učencev. V tem primeru se v karanteno na domu napoti celoten razred/oddelek. Smiselno enako velja za učence pri obšolskih dejavnostih.

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID- 19:

Odlok na novo določa izjeme od trikrat tedenskega testiranja s testi HAG za učence, ki so bili v visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVlD-19. Izjema od tega vsakodnevnega zaporednega sedemdnevnega samotestiranja pa so v skladu s spremembo odloka učenci, ki:

– izpolnjujejo pogoj prebolevnosti, kar dokazujejo z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo (test PCR), ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni,

– izpolnjujejo pogoj prebolevnosti v kombinaciji s cepljenjem z drugim odmerkom cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, cepiva Spikevax (COVlD-19 Vaccine) proizvajalca Moderna, cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech, cepiva COVlD-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm, cepiva Vaxzevria (COVID19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca ali cepiva Covaxin proizvajalca Bharat Biotech (Indija) oziroma kombinacijo dveh cepiv iz te alineje ali so prejeli odmerek cepiva COVlD-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag,

– predložijo dokazilo o negativnem rezultatu testa HAG, ki ni starejši od 24 ur od odvzema brisa.

Zaradi vseh teh novosti, po spremembi odlokov, učencem sedaj pripada 20 testov HAG za samotestiranje na mesec, ki jih, tako kot do sedaj, lahko pridobijo v lekarni.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil posodobljena Navodila vzgojno-izobraževalnim zavodom (VIZ) in dijaškim domovom (DD) ob sumu ali potrjenem primeru okužbe s SARS-CoV2 v zavodu (v nadaljevanju Navodila NIJZ), ki v skladu s spremembami odlokov  podrobneje urejajo izvajanje zgoraj navedenih izjem v praksi. Navodila so objavljena na spletni strani

https://www.nijz.si/vzgojainizobrazevanje

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/navodilo_vodstvu_viz_v.7.pdf

V vzgojno-izobraževalnih zavodih se pričnemo ravnati po posodobljenih Navodilih NIJZ danes, v sredo, dne 19. 1. 2022. Vse sezname visokorizičnih kontaktov, ki jih je NIJZ prejel do vključno včeraj, dne 18. 1. 2022, bodo obravnavali skladno s takratnim protokolom, tudi če bodo prejeti seznam obravnavani kakšen dan pozneje. Napotitve v karanteno na domu, ki so bile ali še bodo izvedene na podlagi prejetih seznamov v zadnjih dneh prejšnjega sistema karanten v VIZ, se ne prekinjajo.

Pomembno je vedeti, da predšolski in šolski otroci ob posamezni potrjeni okužbi s SARS-CoV-2 v oddelku/razredu ne gredo v karanteno na domu. A to velja le za karanteno na domu, ki je posledica visokorizičnega stika v VIZ – vrtcu/šoli. Če ima predšolski oz. šolski otrok visokorizični kontakt izven VIZ – izven vrtca/šole, je napoten v karanteno na domu skladno s splošnimi postopki (https://www.nijz.si/karantena).

V skladu z Navodili NIJZ se staršem otrok vrtca priporoča, da v primeru, ko je v oddelku vrtca potrjen primer okužbe s SARS CoV-2, pa otroci niso napoteni v karanteno na domu, otroke doma testirajo vsak dan v obdobju potencialne karantene. Prav tako se v skladu z Navodili NIJZ priporoča, da se tudi učenci, ki izpolnjujejo pogoje za izjeme od karantene, ravno tako vsakodnevno samotestirajo, v času, ko se morajo ostali učenci obvezno samotestirati namesto napotitve v karanteno.

 

Lepo pozdravljeni,

ravnateljica zavoda Danijela Apatič