Select Page

3. december 1800 je bil dan Prešernovega rojstva, danes, 220 let pozneje, pa ta dan obeležujemo kot poseben dan – Ta veseli dan kulture.

Beseda kultura ima v Slovarju slovenskega knjižnega jezika kar 6 pomenov, za današnji dan ustreza razlaga, da je kultura dejavnost, ki obsega področje človekovega umskega, zlasti umetniškega delovanja, ustvarjanja.

Že nekaj časa epidemija Covida-19 kroji življenje nam, prav tako pa tudi kulturnim ustanovam, ki na ta dan pod upoštevanjem vseh ukrepov ponujajo brezplačne oglede muzejskih razstav, knjižnih sejmov ter ostalih prireditev v živo ali v virtualni obliki, kar je zagotovo hvalevredno, vendar doživljajsko neenakovredno, zato smo se na naši šoli, ki nosi naziv kulturna šola, odločili pripraviti razstavo umetniških del naših učenk in učencev. Nemalo jih je, ki svoj prosti čas namenjajo umetnosti, bodisi slikanju, risanju, petju, pisanju in s tem dokazujejo svoje skrite talente. Eni ste se v tem že našli, nekateri se šele odkrivate. Prepustite se svojemu umetniškemu duhu in ustvarjajte še naprej.

Tisti, ki pa s svinčniki in čopiči niste ravno spretni, pa posezite po knjigah. Branje je način, ki nas v času oddaljenih bližin vedno zbližuje, povezuje, nas kratkočasi in krepi osebno kulturo vsakega od nas.

Ne bodite slepi in odkrijte področja, ki vam bodo pustila,da zrastete v ljudi, ki bodo pri svojem delu vztrajni in ustvarjalni. Cenite bogastvo, ki ga nosite v sebi.  K temu nas spodbuja tudi naš današnji slavljenec, France Prešeren, s svojimi verzi iz Glose: slep je, kdor se s petjem ukvarja, Kranjec moj mu osle kaže, pevcu vedno sreča laže, on živi, umrje brez denarja.

Naj bo vesel in prijeten –  Ta veseli dan kulture!