Select Page

Tehniški dan – OTROŠKI PARLAMENT »Moja poklicna prihodnost«

“Jaz, poklic in prihodnost”

Tema letošnjega otroškega parlamenta  je »MOJA POKLICNA PRIHODNOST«. Na naši šoli so v torek, 9. 2. 2021 na to temo preko videosrečanj potekale različne dejavnosti.

Vsi učenci so si ogledali predstavo “Jaz, poklic in prihodnost”. Učenci od 1. do 3. razreda so nato likovno ustvarjali, učenci od 4. do 7. razreda pa so se udeležili delavnic, ki jih je izvedlo »Društvo za boljši svet«. Učencem 8. in 9. razreda sta DSŠ Lendava in STPŠ Murska Sobota predstavili izobraževalne programe, ki jih izvajajo. Učenci 2. triletja so se udeležili še delavnice z naslovom Dobro počutje in internet, ki jo je ob mednarodnem dnevu varne rabe interneta pripravil Safe.si.

Spoznanja in ugotovitve učencev bodo predstavniki SUŠ in OP predstavili na medobčinskem srečanju mladih parlamentarcev iz osnovnih šol, ki bo 25. 2. 2021 potekalo na DOŠ I Lendava.

Dejavnosti so se od razreda do razreda nekoliko razlikovale. Šolski novinarki Lana Litrop in Iza Jerebic sta napisali prispevka o tem, kako sta preživeli ta dan.

Anita Markoja

 

TEHNIŠKI DAN

V torek, 9. 2. 2021 smo imeli tehniški dan. Pogovarjali smo se o poklicih. Ob 8:00 smo imeli videokonferenco, kjer smo se pogovorili, kako bo potekal tisti dan. Ob 9:00 smo si v živo na YouTube ogledali video, kjer so nam predstavili, da je na socialnih omrežjih dosti pasti. Naučila sem se, da ne smemo vse verjeti, kar vidimo in slišimo na socialnih omrežjih. Ne vemo, če se za tem skriva slab ali dober človek.

Ko je bila ura 11:15, se nam je na Zoomu pridružil gost, s katerim smo si ogledali kar nekaj risank. Tema je bila Jaz, poklic in prihodnost. Ko bom odrasla,  bom po poklicu učiteljica kemije. Šola za moj poklic obstaja, najbližja kemijska šola pa je v Lendavi. Moje šolanje bo trajalo 4 leta.

Tehniški dan mi je bil zabaven, poučen in zanimiv.  Namesto navadnega pouka bi lahko večkrat letno imeli na šoli takšne dni, preko katerih tudi izvemo kaj zanimivega, življenjskega in poučnega. Tehniškega dne bi se raje udeležila v šoli, kot  doma preko videokonference.

                                                                                  Lana Litrop, 5. a

 

TEHNIŠKI DAN – OTROŠKI PARLAMENT

V torek, 9. 2. 2021 smo imeli tehniški dan, ki se je navezoval na pretekle, sedanje in prihodnje poklice. Prvo uro smo imeli samostojno delo. Vsak je izdelal miselni vzorec, v katerega je vpisal poklice preteklosti, sedanjosti in prihodnosti ter svoj sanjski poklic.

Drugo uro smo si ob dnevu varne rabe interneta ogledali 45-minutno spletno interaktivno predstavo z naslovom Dobro počutje in internet. Izvedeli smo, da ne smemo zaupati neznanim ljudem, ki nam nekaj ponujajo, pa čeprav se nam ponudba zdi privlačna. Če so nepridipravi in jim zaupamo naše osebne podatke ali bančni račun naših staršev, nam lahko povzročijo ogromno škode …

Tretjo uro smo si pogledali predstavo Društva za boljši svet z naslovom Jaz, poklic in prihodnost. Spoznali smo, da se moramo prilagoditi svetu, moramo biti prijazni do okolja in da se lahko iz različnih stvari veliko naučimo, kar pomeni, da potem spoznamo svoj pravi poklic. Sledila je delavnica z gospodom Marjanom, ki je nastopal v predstavi. Pogovarjali smo se, kaj bi bili, če bi se lahko spremenili v žival. Nato smo risali miselni vzorec, v katerega smo morali napisati odgovore na vprašanja: kaj rada počnem, v čem sem dobra, kaj je moj moto – življenjsko vodilo, kaj bi rada počela, če bi imela priložnost, katere so moje dobre lastnosti in katere lastnosti cenim pri drugih ljudeh.

Ta dan pouka na daljavo je bil eden najboljših in nepozabnih, saj smo na zanimiv in sproščen način prišli do novih spoznanj, ki nam lahko pomagajo v življenju.

             Iza Jerebic, 6. a