Select Page

“Življenje je težko povsod na svetu, v močvirju stokrat težje, v našem poljanskem pa je bilo še težje. Mi v Poljani nismo poznali ne nebes ne paradiža. Poskušali smo, da bi tudi v tem revnem, zapuščenem svetu vsaj za silo mogli živeti.”                               

M. Kranjec, Mladost v močvirju

Narava je skrivnostna, nepredvidljiva, preprosta, a kljub temu polna zvijač. Je prostor, kjer se umirimo, spočijemo. Vse to nam omogoča le, če ji vemo prisluhniti. Okolje, v katerem živimo, nam omogoča, da obstanemo in spoznamo, da je življenje čudovito, če se mu prepustimo. O tem je v svojih delih pisal tudi naš rojak, pisatelj Miško Kranjec. Letos obeležujemo 60. obletnico izdaje romana Mladost v močvirju, ki ga je napisal pisatelj Miško Kranjec, zato je bila tema letošnjega programa usmerjena k motivom tega romana.

Zeleni teden je prinesel tradicionalno spomladansko čiščenje ter prebuditev narave v vsej njeni estetiki.

Spoznali smo in naučili smo se, da je vsak dan lahko priložnost za kaj novega. Tisto, kar je pomembno pri tem, pa je pogum in volja do sprememb, ki nam omogočita, da ohranjamo naše jedro čisto in sami sebi ter drug drugemu omogočimo kvalitetno življenje.

V sodelovanju z Občino Velika Polana je potekalo zbiranje kosovnih odpadkov v času Zelenega tedna. Učenci smo aktivno sodelovali pri spremljanju zavržene hrane po razredih, v okviru ekominut  smo ugriznili v znanost in se poučili o spremembah podnebja, sodobnih virih energije, o možnostih za predelavo odpadnih materialov, zbirali smo uporabna oblačila, ki jih bomo predali izpostavi Rdečega križa v Murski Soboti, izmenjali smo semena domačih sort, poslušali pravljice . Podali smo se na športni dan – Pohod po Miškovi poti od Lendavskih goric do Velike Polane, na postojankah brali odlomke iz Miškovega Močvirja v mladosti, mlajši učenci so prisluhnili pravljici izpod Miškovega klobuka ter ob njej poustvarjali, obiskali Kranjčevo domačijo in muzej, občudovali in raziskovali smo lepote narave v sklopu Rečne šole, naravoslovnega dne Žejni planet, se urili v pisanju, likovnem in multimedijskem ustvarjanju.

Dogajanje Zelenega tedna in časa pred njim je bilo pestro, kar si lahko pogledate v videoposnetku, kjer so zbrani utrinki našega dela.