šola: 02 573 58 40, vrtec: 02 573 58 49 o-mkvpolana.ms@guest.arnes.si

Dne, 20. 2. 2024, smo v Domu krajanov v Veliki Polani izvedli 34. medšolski otroški parlament, kjer so se zbrali predstavniki šolskih otroških parlamentov iz osnovnih šol UE Lendava. Parlamenta so se udeležili učenci vseh 10 osnovnih šol, prav tako pa tudi njihovi mentorji in mentorice ter ravnateljice in ravnatelj.

V uvodnem delu sta navzoče pozdravila člana otroškega parlamenta naše osnovne šole Vid Kavaš in David Jaklin. V kulturnem programu sta se z glasbeno in plesno točko predstavila učenca Tiem Marton in Ajda Kavaš. Nato pa sta parlamentarce in ostale navzoče nagovorila ga. ravnateljica Danijela Apatič in direktor občinske uprave Občine Velika Polana, dr. Hugo Maučec.

Parlamentarci so izvolili delovno predsedstvo in se seznanili z ugotovitvami šolskih otroških parlamentov na temo Duševno zdravje otrok in mladih. Nato pa so se razdelili v skupine in debatirali na temo Virov moči. Vsaka skupina je podala predlog oz. načrt za krepitev duševnega zdravja z vidika svojega vira moči (jaz, starši, šola, lokalna skupnost in prosti čas). Načrt so oblikovali s pomočjo tabličnih računalnikov v programu Canva. Učenci so ob tem imeli priložnost tudi za druženje in navezovanje novih stikov.

Parlamentarci so v okviru skupinskega dela predlagali in izvolili pet predstavnikov za regijski otroški parlament in dva predstavnika za nacionalni parlament. Nacionalnega otroškega parlamenta se bosta v Ljubljani udeležila naš učenec Tiem Marton in učenka OŠ Turnišče Eva Lapoša. Regijski otroški parlament pa bo potekal v mesecu marcu v Murski Soboti.

Učenci so povedali, da jim je bila letošnja izvedba MOP všeč. Na podlagi lanskih pobud, smo ga izvedli v nekoliko drugačni obliki. Učenci so imeli več časa za medsebojno spoznavanje in druženje, hkrati pa so združili glave in skupaj oblikovali predloge za krepitev duševnega zdravja ter izglasovali teme za novo šolsko leto.

 

Zapisala mentorica OP: Mirjam Törnar

Dostopnost